Cyklistika pozitivně mění a prodlužuje naše životy

18. 10. 2022, Cyklodoprava

Děti podporujeme v tom, aby se hýbaly na čerstvém vzduchu. Lékaři nám radí jezdit na kole jako prevenci celé řady zdravotních potíží a nemocí. Cyklistika je jednou z věcí, které pomáhají na mnoha frontách: dopravě, našemu zdraví i životnímu prostředí. A také příjemná rutina, která vám může jednou pro vždy změnit život.

Spousty zdravotních přínosů jízdy na kole, včetně silnějšího srdce a redukce hmotnosti, jsou tak nějak každému jasné. Krom toho je vědecky dokázáno, že pomáhá také těm, kteří trpí psychickými potížemi. V některých případech i více než sezení u psychoterapeutů. Možná ale nevíte, že cyklistika pro naše tělo může udělat víc, než jsme si kdy vůbec troufli pomyslet. Realita je totiž taková, že jen pár hodin týdně v sedle může mít hluboce pozitivní efekt na náš imunitní systém a délku života. Pouhých 30 minut jízdy na kole denně zvedá kvalitu našich životů a umožňuje nám stárnout zdravěji a s důstojněji.

Důchodci s mladou krví

Imunitnímu systému nesvědčí stres, a právě ten pomáhá cyklistika úspěšně odbourávat. Vědci nedávno objevili, že cyklistika se projevuje dokonce na buněčné úrovni. Britská studie se soustředila na tzv. T-buňky neboli T-lymfocyty. Ty jsou podstatou získané buněčné imunity, bojují proti nádorům, infekcím a virovým onemocněním. Výzkumníci zapojili 125 cyklistů ve věku 59 – 82 let. Těm odebrali vzorky krve a jejich hladinu T-lymfocytů srovnali s dvěma dalšími skupinami lidí: nesportujícími jedinci ve stejné věkové kategorii a potom s lidmi ve věku 20 – 36 let. Srovnání přineslo překvapivé výsledky. Starší cyklisté na tom byli stejně jako mladší skupina, pokud jde o množství tělesného tuku, sílu imunitního systému i množství T-lymfocytů.

Jak zastavit čas?

Co výzkumníky dále u cyklistů překvapilo, byl jejich brzlík. Tento orgán se s věkem obvykle zmenšuje, u sledovaných osob v pokročilém věku měl ale velikost jako u dvacetiletých. Což může být vysvětlením vysoké hladiny T-lymfocytů a celkové fyzické kondice participantů. Autorka studie, profesorka Janet Lord řekla BBC: „Imunitní systém se v dospělosti každý rok o 2 – 3 % zhoršuje. Což je důvod, proč jsou starší lidé náchylnější k infekcím, artritidě i rakovině. Cyklisté, kteří mají v sedmdesáti či osmdesáti letech imunitní systém dvacetiletých, jsou proti těmto neduhům lépe chráněni.“  Strávíte-li tedy týdně pár hodin v sedle bicyklu, zvýšíte si imunitu i očekávanou dobu dožití a zpomalíte proces stárnutí.

Chcete být navždy mladí? Jezděte na kole!

Nezáleží na tom, kdy začnete

Na to, abyste udělali změnu, která bude mít potenciál změnit váš život k lepšímu, není nikdy příliš pozdě. Obzvlášť, když vám může život prodloužit. Nemusíte jezdit Tour de France, abyste viděli výsledky, stačí, když budete konzistentní. Změnu uvidíte, a hlavně pocítíte už po měsíci či dvou v sedle.  I další studie, publikovaná na webu Cell Metabolism, dospěla k závěru, že intenzivní aerobní cvičení, kombinující vysoce intenzivní aktivitu s odpočinkovými relaxačními fázemi, tedy i cyklistika, působí proti stárnutí. Výzkumu se zúčastnily dvě skupiny lidí. Jedna ve věku 18 až 30 a druhá mezi 65 a 80 lety. Participanti dostali za úkol cvičit sérii vysoce intenzivních aerobních cvičení po dobu tří měsíců. Jejich efekt poté výzkumníci měřili sběrem a analýzou svalových biopsií v období před a po. Výsledky ukázaly, že cvičení zvyšuje svalovou mitochondriální aktivitu. Mitochondrie se obvykle popisují jako „elektrárny“ buněk, protože vyrábějí a rychle distribuují energii. Skutečnost, že vysoce intenzivní aerobní cvičení zlepšuje mitochondriální aktivitu znamená, že tělo díky němu rychleji vyrábí energii a také regeneruje.

Odbourejte stres a špatné dny

Kortikosteroid, hormon, který se vylučuje při stresu, oslabuje imunitní systém. A studie publikovaná v Lancet: Psychiatry naznačuje, že cyklistika je jedním z nejdostupnějších způsobů, jak se stresu zbavit. Zahrnuje data od více než miliónu účastníků ze Spojených států z databází CDC (Centers for Disease Control) a dalších z let 2011, 2013 a 2015. Cílem šetření bylo dokázat spojení mezi fyzickou aktivitou a mentálním zdravím. Vyplynulo z něj, že lidé, kteří se věnují sportu, zažívají o 43,2 % méně psychicky „špatných dní“ než „nesportovci“ a že cyklistika je druhou nejoblíbenější aktivitou, které se lidé při odbourávání stresu věnují (hned v těsném závěsu po míčových hrách). Takže pokud je vaše imunita oslabena a pravidelně bojujete s rýmičkami, vyskočit do sedla se jeví jako mimořádně dobrý nápad. Stačí klidně párkrát týdně vyrazit na desetiminutovou projížďku po sousedství. Uvidíte, že se brzy budete cítit méně ve stresu a v důsledku toho i celkově zdravější. Sečteno, podtrženo, jízda na kole přináší tedy lepší imunitu, delší, zdravější a tím pádem kvalitnější život.

Poukaz Do práce na kole 2023

 

 

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře