V Česku začínají jezdit první záchranáři na kolech

25. 06. 2020, Uncategorized @cs

Nejen kurýři, ale už i záchranáři zjistili, že se na určitá místa dostanou nejsnáze a nejrychleji s jízdním kolem a jako bonus sníží počet výjezdů sanitek pro vážnější případy.

Při srdeční zástavě nastává mozková smrt přibližně do pěti minut – rychlost je tedy určujícím kritériem přežití. U dalších případů (a prý je jich asi polovina) zase není nutný převoz do nemocnice sanitkou. Proto vznikli FastMEDIC – záchranáři na elektrokolech, kteří vám pomůžou, když si zlomíte nohu někde na horské cyklostezce nebo když zkolabujete uprostřed davu na koncertě nebo se topíte někde na přírodním koupališti. My jsme je využili na naší Menší jarní cyklojízdě.

Jezdí ve dvojici a mají u sebe základní věci na ošetření ale i např. automatický defibrilátor. Jsou vybaveni navigačním a komunikačním systémem a propojeni se zdravotnickou záchrannou službou v případě potřeby. Centrální dispečink tedy vidí aktuální polohu zdravotníků a může tak v případě potřeby flexibilněji reagovat.

Systém zdravotníků v terénu na jízdních kolech je v zahraničí již poměrně rozšířený. V Čechách je FastMEDIC novinkou a po prvním roce existence funguje funguje primárně na soukromých akcích.si záchranáře na kolech můžete pronajmout např. pokud pořádáte nějakou sportovní, kulturní či společenskou akci. Vyjdou vás levněji než pronájem sanitky.

Za projektem stojí Petr Sviták, který sám zažil nehodu na skútru. Protijedoucí auto mu nedalo přednost, při pádu mu praskla helma a hrozilo, že bude mít poraněnou páteř. Myšlenka záchranářů na elektrokolech, kteří pomohou i v nedostupném terénu, tak byla na světě. V červnu 2020 vyhrál FastMEDIC první místo v regionálním kole soutěže T-Mobile Rozjezdy.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře