Zažít město virtuálně aneb Online procházka pro druháčky

“Přepínám! Aáá, teď se mi to odpojilo. Tímhle tempem mi baterka dojde tak do 10 minut. Tak já ten mikrofon kdyžtak v průběhu odhodím, jako na Tour de France. ” 

Ne, to není odposlech vojenského cvičení. Posloucháme nácvik technického řešení virtuální procházky pro druháky ze Základní školy sv. Voršily. S AutoMatem se už řadu let věnujeme vzdělávání na školách, kde pořádáme např. oblíbené terénní programy. Letošní situace nám ale neumožnila uskutečnit všechny plánované akce, a tak jsme se rozhodli improvizovat a částečně se přesunout do onlinu. První zkouškou je právě říjnová procházka po okolí školy a Národního divadla.

“Tady máme opravdu dlouhý přechod. Víte, jak se správně rozhlížet?” ukazuje Zuzana Poláková z AutoMatu přechod v Ostrovní ulici, předvádí trojité rozhlédnutí se a do toho komunikuje s žáky doma u obrazovek počítače. Vedle architektky Zuzany kráčí kolega antropolog Michal Lehečka. Oba se v AutoMatu věnují projektu LAB se zaměřením na dopravu a veřejný prostor.

Paní učitelka Bára Masopustová si “terénní program” objednala, protože jí tížila dopravní situace kolem školy a online procházku zařadila do rozvrhu na místo prvouky.

Virtuální přecházení

“Já jsem docela vysoká, takže přes zaparkovaná auta vidím, ale zkusím si to i z vašeho pohledu, to je úplně něco jiného,” krčí se Zuzana, která má s sebou i dceru Adinku v kočárku, aby tak poukázala na místa, která nejsou bezbariérová.

Všechno bedlivě sleduje a zároveň natáčí Zdeněk, který má na starosti celé technické řešení propojení dvou průvodců v terénu, kolegyně Lucky z domácí karantény a také paní učitelky, asistentky a 27 žáků.

“Támhle po té rampě dřív jezdily do Národního divadla kočáry. Teď je ale divadlo obehnáno tramvajovými kolejemi a my si ukážeme, jak přes ně přecházet. Hlavní je, že tramvaji musíme dát přednost,” pokračuje Zuzana a s Michalem vše předvádí.

Auta a stromy

Přes roušku je sice o trochu hůř rozumět, ale žákům to nevadí a často se zapojují se svými komentáři. “Jé, já bych si tady klidně něco dobrýho dala! Mně teda vadí auta a tramvaje! Já nemám rád stromy ve městě, já je mám radši v lese! Prosím, já ještě vím, k čemu jsou dobré stromy v ulicích! Auta vypouští plyn a špínu a ty stromy to čistí!” znějí dětské hlásky jeden přes druhý od počítačů.

Během hodinové procházky dojde i na téma zelených fasád, domovních pasáží nebo tipů na dětská hřiště.

Pokojíček místo města

“Kolik minut ještě máme? Pět? Tak to už asi nestihneme všechno, ale ještě si určitě ukážeme, jak se bezpečně dostat do vaší školy od metra.” Zuzka s Adinou, Michal i Zdeněk se ze Smetanova nábřeží přes křižovatku Národní a Spálené vrací zpátky k Ostrovní ulici. Tam se s dětmi na dálku loučí. “Kde si teď děti nejčastěji hrajete, když nemůžete do školy?” “V pokojíčku!” ozývá se hromadně z mnoha okýnek a my dětem přejeme brzký návrat mezi kamarády. “Zatím vezměte rodiče na procházku a zkuste objevit dobrodružství i v okolí svého bydliště!”

Domluvte si vlastní online procházku

“Moc děkujeme, bylo to skvělé,” volá hned po skončení procházky paní učitelka. Všichni si oddychli, že to zvládli a ještě hned na místě začínají vymýšlet další aktivity.

Pokud byste chtěli podobný program domluvit i pro vaši školu, určitě se nám ozvěte. Kontaktujte prosím vedoucí vzdělávání AutoMatu Lucii Poubovou na lucie.poubova@auto-mat.cz.

Více foto z procházky najdete v albu.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře