Jak si užívat Prahu každý den? Zelená mapa radí i na internetu

03. 03. 2011, Uncategorized @cs

PRAHA – Více než tisíc užitečných tipů pro kvalitní život v hlavním městě už nabízí Zelená mapa Prahy, kterou iniciativa Auto*Mat pokřtila loni na podzim (1). Začínala s několika stovkami míst. Dnes byla spuštěna také internetová verze (2) netradičního průvodce, která umožní častější aktualizace a také sdílení informací mezi obyvateli města navzájem. Mapa doporučuje nekuřácké kavárny, vegetariánské restaurace, tržiště, parky, prodejny rukodělných výrobků, nízkoprahové kluby, kulturní zařízení, sportoviště a řadu dalších typů míst a provozů (3).

„Tradiční mapy jsou založeny na zakreslení silnic a dopravních koridorů. Zobrazují prostor optikou řidiče automobilu. To je ale z hlediska každodenního života ve městě destruktivní a nepoužitelné,“ vysvětluje vedoucí týmu autorů Zelené mapy Prahy Vratislav Filler. „Zelená mapa nabízí zcela jiný pohled, protože jejím měřítkem je chodec. Osou mapy jsou pohodlné pěší trasy, místa ke sportu, odpočinku nebo přírodní zázemí města. V ulicích jsou vyznačeny kavárny, obchody a služby, které stojí za to znát,“ říká Filler (4).

Podle něj vychází Zelená mapa vstříc všem, kdo chtějí ve městě prožít každý den příjemně, mají zájem o kvalitní potraviny a výrobky a zajímají je tipy pro rekreaci a volný čas. „Člověk rychle zjistí, že ulice Prahy jsou plné míst, kde se lze zastavit. Mapa ukazuje město průchozí pěšky a průjezdné na kole, město napůl zapomenutých drobných pokladů. Upozorňuje ale i na místa znehodnocená nebo taková, kterým poškození hrozí. Například okolí severojižní magistrály nebo lokality ohrožená developerskou výstavbou,“ dodává Filler.

Auto*Mat vydal loni v září třicet tisíc kusů tištěných map. Výtisky jsou dostupné zdarma v podnicích, které mapa propaguje (5). Nyní iniciativa připravila internetovou verzi, kterou bude možné častěji aktualizovat a doplňovat o nové tipy. Umožňuje snadné vyhledávání, svými komentáři a doporučeními navíc mohou k rozšiřování nabídky přispívat i jednotliví uživatelé (6).

Zelená mapa Prahy je součástí mezinárodního systému Green Maps, který vznikl ve Spojených státech. Mapování vychází ze čtyř prvků, které spolu vytvářejí kvalitní prostředí pro život ve městě: ekologicky příznivé služby, životní prostředí, pěší a cyklistická doprava a veřejný prostor včetně kultury (7). V USA a zemích západní Evropy jsou zelené mapy považovány za součást takzvané zelené ekonomiky, neboť podporují zodpovědné a ekologicky šetrné podnikatele, místní výrobu a moderní životní styl ohleduplný k lidskému zdraví i k životnímu prostředí.

„Upřímně si nemůžu vzpomenout na nic, co by mi v poslední době přišlo tak bezvýhradně dobrý nápad jako Zelená mapa. O moc víc než ji o lecjakém víkendu ani nepotřebuji. Vegetariánská nabídka a nekuřácká místa mi sice nic moc neříkají a pro biokapustu přes půl Prahy nepojedu na kole, ale všechno, co se týká kol, dětí a kultury, mě moc zajímá,“ říká spisovatelka Petra Hůlová, která mapu využívá. „Zelená mapa je tu podle mého ne především od zeleniny a parkových keříků, ale od toho, aby upozorňovala a propagovala to opomíjené. Cyklostezky, restaurace, stojany na kola, vyžití pro děti, občany stejně tak často nemístně hýčkané jako druhořadé. Zaznačeníhodná by byla také místa vstřícná k našim seniorům,“ doplňuje spisovatelka.

Webová verze Zelené mapy Prahy

Přílohy:

1) Vyšla zelená mapa – tisková zpráva Auto*Matu

2) Základní vlastnosti Zelené mapy Prahy na webu (zlepšení oproti tištěné mapě):

  • pokrývá celou Prahu
  • více míst (celkem přes 1000) a různých kategorií (více než 30)
  • vyhledávání podle jména nebo obsahu, zobrazení jen toho, co vás zajímá
  • uživatelské filtrování nikoliv podle značek, ale podle vlastností. Chcete vyhledat nekuřácké restaurace? Stačí současně zapnout filtr „teplá jídla“ a „nekuřácké podniky“
  • odkazy na webové stránky jednotlivých míst
  • chceme, aby Zelená mapa byla vaše mapa: Velmi snadný způsob přidání míst, která máte rádi a která vás zajímají.
  • chceme vyprávět příběhy míst uvedených v Zelené mapě. S mapou je spojený blog, kde budou pravidelně vycházet články o zajímavých místech ze Zelené mapy

3) Na jedno kliknutí vám mapa ukáže například:

  • Nekuřácké podniky (restaurace, kavárny apod.)
  • Restaurace s dobrou nabídkou vegetariánských jídel
  • Prodej Fair-Trade výrobků
  • Prodejny bioproduktů
  • Místa přátelská dětem
  • Podniky se stojany na kola
  • Místa, kde si můžete ve městě odpočinout
  • Parky a zeleň
  • Místa s géniem loci
  • Pěší průchody
  • Problémy a neduhy veřejného prostoru

Když víte jak, můžete si zobrazit třeba:

  • Umění na veřejném prostranství
  • Nekuřácké kavárny s živou hudbou
  • Hospody s cyklostojany

4) Místa obsažená v Zelené mapě Prahy

MístaCharakterPočetPokrytí
vegetariánské restaurace40V centru téměř úplné, jinak nárazově zjištěné
ostatní restauracepředevším nekuřácké30Výběrové
Občerstvenína dobrých místech10Výběrové
kavárnyNekuřácké, jinak vyhovující65V centru téměř úplné
čajovnyNekuřácké, jinak vyhovující20V centru téměř úplné
Bioobchodyvč. racio, vyhovující65Slušné pokrytí i mimo centrum
Jiné obchodyKomunitní, designové20Výběrové
Komunitní centraDětské kluby, kroužky, apod.50V centru slušné, jinak náhodné
Sídla NGONeziskové organizace15V centru slušné, jinak náhodné
KulturaDivadla, kluby, galerie (vyhovující)45V centru většina, jinak náhodné
Veřejné uměníVeřejný art, street art, vetřelci a volavky20Náhodné
Veřejná prostranstvíMísta, kde lze ve městě fungovat50V centru kvalitní, jinak výběrové
Veřejná zeleňParky, zelené plácky, lesy, veřejné zahrady, cenné přírodní útvary apod.275Významné v celé Praze, v centru všechny
Neveřejná zeleňNeveřejné zahrady, kolonie, přírodní rezervace s omezeným vstupem, skalní výtvory90Všechna chráněná území přírody v Praze. Zahrady výběrově (významné).
ŽivočichovéChov domácích zvířat5Několik náhodných
Klidná místa25především v centru
Tradiční lokalityVesnická jádra, zachovalé budovy a areály20V centru většina, jinak výběrové
Historická místaPamátníky událostí10Především komunitní
Cyklistická místaopravny, podniky, prodejny, půjčovny30V centru většina, jinak výběrově
Cyklistické problémyBariéry, nebezpečná místa10Výběr těch nejvýznamnějších
Pěší cesty a problémy20Výběr těch nejvýznamnějších
Znehodnocené lokalityZničená místa, neudržitelně využívaná, provoz, hluk apod.40V centru většina

 

5) Tištěná Zelená mapa

Zelená mapa Prahy byla pokřtěna v září 2010 jako první skutečná mapa svého druhu v ČR. Mapa pokrývá širší centrum Prahy (plochu asi 5 krát 7 kilometrů) a je stále k dispozici k vyzvednutí zdarma na klíčových distribučních místech:

  • Mamacoffee Vodičkova – Vodičkova 6, Nové Město
  • Čajovna V Síti – Jana Masaryka 46, Vinohrady
  • Bajkazyl – Meet Factory, Ke sklárně 3213/15, Smíchov
  • Tvůrčí kavárna Vypálené Koťátko – Mařákova 5, Dejvice (poblíž dejvického nádraží).
  • Bio OKO – Františka Křižka 15, Letná.
  • Botanická zahrada – Nádvorní 134, Troja
  • Citybikes – Náměstí Svatopluka Čecha 1350/5, Vršovice

6) Doplňování do mapy

Chceme, aby Zelená mapa byla vaše mapa. Proto nabízíme velmi snadný způsob přidání míst, která máte rádi a která vás zajímají. Nové místo do mapy přidáte snadno vyplněním několika políček formuláře přímo v mapě. Do formuláře vepíšete informace, které chcete do mapy doplnit. Po odeslání obdržíte e-mail s potvrzením. Během několika dnů, poté, co ověříme správnost údajů, informace do mapy vložíme. V případě nejasností nebo když by bylo potřeba ještě něco doplnit, se vám ozveme e-mailem.

7) Čtyři pilíře webové Zelené mapy

Zelená mapa Prahy stojí na čtyřech pilířích vytvářejících spolu kvalitní městské prostředí. Prvním z nich jsou udržitelné služby. Podniky, které jsou vstřícné k udržitelnému způsobu života, nenabízejí energeticky náročné produkty či výrobky zatěžující životní prostředí. Zajímají nás podniky, které samy vyrábějí a prodávají, které fungují na pomezí řemesla, malovýroby, designu a umění.

Druhým pilířem je životní prostředí města. Zeleň jako znak kvality prostoru tam, kde je přírody málo. Chráněná území přírody, i když jich je v Praze celá řada, jsou jen malou částí zelených ploch, které stojí za zmínku a péči. Opakem dobrých míst jsou pak místa z pohledu životního prostředí problematická: ať jde o místa vystavená extrémnímu hluku nebo emisím, či o „pouhé“ plýtvání veřejným prostorem například na výstavbu golfového hřiště.

Třetím pilířem je udržitelná doprava, konkrétně doprava pěší a cyklistická. Zelená mapa využívá úmyslně mapový podklad Open Street Map, který ve srovnání s jinými možnostmi obsahuje daleko nejpodrobnější síť chodníků a pěších cest. A ačkoliv v aktuální verzi webové mapy nenajdete cyklotrasy či stezky, užitečnost podniku pro lidi používající k dopravě po městě jízdní kolo je jedním z důležitých kritérií pro zařazení do mapy.

Konečně chce Zelená mapa Prahy mapovat veřejný prostor – se zvláštním zřetelem k umění ve veřejném prostoru a DIY kultuře. Naší ambicí je být jak mapou udržitelné dopravy a dobrých služeb, tak mapou streetartu, opomíjených kulturních artefaktů jako jsou sochy z doby normalizace, nebo gerilových vylepšení porouchaného městského organismu.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře