Reportáže, fotografie, ohlasy: Zažít město jinak 2010 a velká podzimní cyklojízda

27. 09. 2010, Uncategorized @cs

[dlouhy-post]
Přímo v srdci Vinohrad se odehrála slavnost Zažít město jinak 2010. Celý systém ulic se na jedno sobotní odpoledne změnil v živou pěší zónu.

Ke všem lidem, kteří se i v deštivém počasí zúčastnili, máme hluboký respekt. Ukazuje se, že kvalitní veřejný prostor a živé ulice plné lidí a aktivit jsou mocné lákadlo. Tak mocné, že i nepřízeň počasí ustupuje do pozadí. „Pohled na dlouhatánský had cyklistů proudící deštivou Rumunskou a v dálce se vpíjející do Magistrály byl magický — to bych si před 7 lety nevymyslel,“ napsal nám Martin Mareček, režisér a jeden ze zakladatelů Auto*Matu.

Podívejte se na reportáže, fotografie, ohlasy!

Článek průběžně doplňujeme. Prosíme, posílejte odkazy, videa, fotografie na ohlasy@auto-mat.cz


Ukázali jsme, že lze požadovat město, které působí jako teplé a přátelské místo ve všech ročních sezónách. V ulicích Vinohrad, jako je Rumunská, mohou pro hluk málokdy dva lidé spolu hovořit, těžko se tam s někým setkáte. Jak často lze na Vinohradech, za obyčejných okolností, vídat malé děti, které nikdo nevede za ruku? Kolik zajímavých věcí se děje na ulici před vaším domem? Festival Zažít město jinak přináší inspiraci, jakou cenu může mít využití veřejného prostoru k jiným než čistě transportním funkcím. A že na fotografii výše veze po oblasti dánský velvyslanec Ole E. Moesby rakouského velvyslance Ferdinanda Trauttmansdorffa není žádná náhoda…



Velká podzimní cyklojízda vyjela ve čtyři hodiny z Rumunské ulice. Hustý déšť nás provázel téměř celou cestu, stejně jako harmonikář a pojízdný soundsystém. Jak je vidět na fotografiích, komu vadí troška vody, tomu nejlépe poslouží klobouk nebo paraple!



Lidé ulicemi Vinohrad procházeli, poslouchali hudbu, tančili, povídali si, ochutnávali místní dobroty a prohlíželi zdejší stánky. Pokřtili jsme Zelenou mapu Prahy. Zelená mapa je protikladem k většině dosud dostupných map Prahy. Z její kresby vystupují parky, pěkná příjemná místa a tiché ulice a narozdíl od jiných map vám říká: Nikam nechoď, tady buď, tady je to nejlepší!

Na rohu Londýnské a Rumunské proběhla v sobotu parádní módní přehlídka. Když jsou lidé na ulici na kole nebo pěšky, najedou záleží na detailech. Vznikají přiležitosti k setkávání, můžete se zastavit a pozorovat.

Zatímco se návštěvníci festivalu bavili, Auto*Mat uspořádal projížďku na kole pro ministra dopravy Víta Bártu, spojenou s tiskovou konferencí na téma cyklodopravy. Na festival Zažít město jinak jsme přivedli i významné kandidáty na post primátora Prahy. V tělocvičně ZŠ Londýnská jsme se jich ve 4 otázkách ptali, jak se plánují zasadit o zlepšení kvality veřejného prostoru v Praze. Jejich odpovědi jsme pak natočili na video, abychom jim je mohli příští 4 roky připomínat.

Návštěvníky nakonec odradila až kombinace zimy a deště s tmou. Závěrečná módní přehlídka Trade Show v sedm hodin večer se tak již nekonala. Přesto považujeme pouliční slavnost za obrovský úspěch, a to, že i v takovýchto podmínkách lze ulice zaplnit lidmi, pokud se pro to vytvoří vhodné podmínky, pro nás a snad i pro celé město hodně znamená.

Ohlasy v médiích

Český Rozhlas: Z části pražských Vinohrad se dnes odpoledne stala pěší zóna zkombinovaná s cyklostezkou. Motoristé měli smůlu. Lidé tak měli možnost si vyzkoušet, jak příjemné by centrum Prahy mohlo být, pokud by v něm magistrát v budoucnu omezil automobilovou dopravu. Iniciativa AutoMat už popáté uspořádala festival ‚Zažít město jinak‘.
ČT24 Kandidáti na pražského primátora včetně Zdeňka Tůmy (TOP 09) a Bohuslava Svobody (ODS) se střetli v debatě věnované silniční dopravě v hlavním městě a využití volného prostoru. Diskuzi uspořádala iniciativa za bezpečnou, zdravou a živou Prahu Auto*Mat. Účastníci debaty mimo jiné podpořili přeměnu pražských ulic v místa skutečného společenského prostoru, k čemuž mělo přispět i dnešní uzavření části Vinohrad pro automobilovou dopravu kvůli pouliční slavnosti s názvem Zažít město jinak.
Pražský deník Jindy rušné dopravní tepny zaplnili cyklisté, pouliční tržiště a pódia pro nejrůznější umělecká představení, návštěvníky neodradilo ani deštivé počasí. Akci pořádá již pátým rokem iniciativa Auto*Mat, cílem je upozornit na přetíženou dopravu, která negativně zasahuje do života Pražanů.

České Noviny Pravděpodobně nejvážnější kandidáti na primátora Prahy Zdeněk Tůma (TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS) se dnes prvně sešli při veřejné debatě. Jejím tématem bylo využití pražského veřejného prostoru a silniční doprava v hlavním městě. […] Aktéři debaty, kterou uspořádala iniciativa za bezpečnou, zdravou a živou Prahu Auto*Mat, také podpořili ve smyslu cílů tohoto sdružení přeměnu pražských ulic v místa skutečného společenského prostoru, k němuž mělo přispět i dnešní uzavření části Vinohrad pro automobilovou dopravu kvůli pouliční slavnosti s názvem Zažít město jinak.
Lidovky.cz Hlavním bodem dnešního programu byla proto velká podzimní cyklojízda, akci podpořil také ministr dopravy Vít Bárta (VV) a velvyslanci Nizozemska, Rakouska a Dánska. Právě v těchto státech je běžné jezdit na kole do práce či do školy. […] Kvůli dnešní pouliční party byly pro auta uzavřeny ulice Jugoslávská, Rumunská, Londýnská, Americká, Belgická a také část náměstí Míru a Tylova náměstí. […] Na návštěvníky čekalo přes 140 atrakcí a aktivit od pouličních kaváren, představení pro děti nebo swingovou tančírnu. Lidé se také mohli zastavit u trhů mladých návrhářů, přímo pod širým nebem se konaly také koncerty a autorská čtení.

Týden Ministr dopravy Vít Bárta na chvíli vyměnil své maserati za obyčejné jízdní kolo a sako za cyklistický dres a vyrazil do ulic. Spolu s lidmi ze sdružení Auto*Mat a novináři absolvoval krátkou projížďku pražským centrem.
iDnes.cz Ministr dopravy Vít Bárta se zúčastnil vyjížďky na kolech Prahou. Na Vinohradech pak společně s velvyslanci Dánska, Nizozemska a Rakouska zahájili slavnosti s názvem Zažít město jinak. Během nich se z ulic stala pěší korza a místo aut objevily stánky a kavárny.
Parlamentní listy Ministr dopravy se Prahou projel společně se zástupci iniciativy Auto*Mat. Ti mu v průběhu cesty ukazovali místa přetížená dopravou. Akce byla součástí pouličního festivalu Zažít město jinak, který vyvrcholil večer slavností na náměstí Míru.
Volný Vyvrcholením sobotní slavnosti byla velká cyklojízda, k níž se lidé na kolech shromáždili ve tři hodiny odpoledne v Rumunské ulici. Cyklojízda vedla centrem města a na několik desítek minut utišila i severojižní magistrálu.

Fotografie

Za fotografie v tomto článku děkujeme Vojtovi Markovi, Anně Šolcové, Ivě Hostičkové, Monice Holbové, Ondrasi Vranému a ČTK.



Reportáže odjinud

Co dál?

S vypětím sil jsme pro vás zorganizovali festival Zažít město jinak a v předvolebním období se snažíme zajistit, aby téma veřejných prostor a cyklistické dopravy nezapadlo. Abychom mohli v naší činnosti pokračovat, potřebujeme vaši pomoc. Grantové zdroje nám pokrývají pouze část aktivit, Auto*Mat nemůže existovat bez příspěvků individuálních dárců. Přejete-li si, aby se za vás i nadále pral o lepší podobu našeho města, je potřeba, abyste nás podpořili členstvím v Klubu přátel Auto*Matu.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře