5 nejimpozantnějších cyklo projektů světa

Cyklistická infrastruktura ve městech je základním předpokladem vyššího procenta cyklistů v provozu. O tom žádná. Ale, už jste někdy jeli na kole uprostřed jezera nebo mezi vrcholky stromů 10 metrů nad zemí? Nejspíš ne. Ale jestli budete chtít, i to se může změnit. Přijměte naše tipy na mimořádné cyklistické zážitky.

Druhé Bienále cyklistické architektury v Amsterdamu představilo už v roce 2019 inovativní a kreativní projekty zaměřené na zvyšování motivace lidí k přechodu na vlastní pohon. „Tím, že ukazujeme ta nejdynamičtější visuální řešení, inspirujeme k novým způsobům přemýšlení o našich městech. Ukazujeme, kam až je možné zajít, pokud je o implementaci těchto inovací, řekl magazínu Fast Company Adam Stones z pořádající organizace Bycs. Ta si klade za cíl proměnit nastavení lidí tak, aby do roku 2030 byla polovina všech cest po městech realizována na kole.

Podívejte se s námi na to, jaké přesvědčovací nástroje k tomu používá.

1.     Největší parkoviště kol na světě je v Holandsku

Cyklistika se v Nizozemí stala životním stylem. Ve městě Utrecht se 43 % všech cest uskuteční na kole. Ta je ale lidé potřebují někde zaparkovat. Bezpečně a pohodlně. Proto pro ně město vybudovalo největší parkovací dům pro kola na světě s vnitřními rampami pro snadný přístup a digitálním systémem, který cyklisty naviguje k volným místům. V současnosti je tu 12 500 parkovacích míst, v plánu je expadovat až na 22 000.

Chytré parkování kol v Utrechtu. foto: CU2030.nl

2.     V Belgii se můžete projet „skrz jezero“

Jedinečný zážitek čeká návštěvníky belgického Limburgu, kde se můžete projet po cyklostestezce speciálně navržené napříč jezerem Bokrijk. Stezka pojmenovaná Cycling Through Water je tři metry široká lávka na úrovni vodní hladiny, umožňuje cyklistům zažít jezeru z řekněme labutí perspektivy.

Koho by nelákalo projet se jezerem? foto: Tourism Limburg

3.     A také mezi vrcholky stromů

Ve stejném regionu vznikla cyklostezka Cycling Throught the Trees, která umožní cyklistům doslova se vznášet téměř 10 metrů nad zemí na sedmisetmetrovém okruhu, který se vine hustým lesem. Ta je stejně jako předchozí zážitek součásti cyklostezek v oblasti De Wijers, které vybízejí návštěvníky k tomu, aby se propojili s přírodou. Doslova. Přesvědčit se můžete na úvodní fotce.

4.     Na Novém Zélandu mají cyklostezku jako umělecké dílo

Nelson Street Cycleway je cyklostezka nad těmi nejvytíženějšími aucklandskými silnicemi, která místním umožňuje se bezpečně dopravit do centra na vlastní pohon. Vznikla transformací vysloužilé dálnice na zářivě růžovou stezku, osvětlenou LEDkami, které neustále mění barvu.

Zážitková cyklostezka v Aucklandu. foto: New Zealand Institute of Architects

5. Nejdelší cyklolávka na světě je v Číně

Nad rušnými silnicemi jihočínského velkoměsta Sia-men se od roku 2017 klene osmikilometrová lávka pro pěší a cyklisty. Během dopravní špičky využije až 2000 lidí za hodinu a nabízí i několik míst, kde můžete naskočit na kolo sdílené. Projektovala ji dánská architektonická kancelář a jejím cílem je ulevit dopravě a přiblížit jízdní kolo lidem.

Vizualizace cyklolávky. Dissing + Weitling Architects

Cyklistika je udržitelný a bezemisní způsob pohybu, který svědčí životnímu prostředí i lidem. Podle predikcí Spojených národů nás na Zemi bude v roce 2050 9,8 miliard, z čehož více než dvě třetiny budou žít ve městech. Podpora budování inovativní cyklistické infrastruktury je proto krok správným směrem. Účastí v Květnové výzvě Do práce na kole pomůžete přitáhnout pozornost k problematice i ve vašem městě. 

 

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře