Plíce Prahy prosí o pomoc. Podpořte výzvu za bezpečnou a zdravou dopravu

Pandemie mění městskou mobilitu a ovlivňuje, jakou dopravu volí obyvatelé při svých cestách po městě. Snahou výzvy Plíce Prahy prosí o pomoc je – skrze otevřený dopis – apelovat na vedení Prahy, aby reagovalo na současnou situaci a na změny v dopravních preferencích občanů. Aby motivovalo k využívání pěší a cyklistické dopravy a poskytlo pro tuto dopravu adekvátní podmínky. A naopak aby vyzvalo k omezování nezbytných cest automobilem či MHD. Svým podpisem můžete náš otevřený dopis podpořit i vy.

 

PODEPÍŠU VÝZVU

 

Cesty do práce, za nákupy či za příbuznými. Každý den se obyvatelé Prahy dopravují do bližších či vzdálenějších koutů města. Mnozí z nich se kvůli zvýšenému riziku nákazy snaží vyhnout městské dopravě a raději volí cestu autem. Takový stav však není udržitelný. Jak ovšem zachovat omezenou koncentraci cestujících a rizikových kontaktů v MHD a zároveň se ubránit přeplněným silnicím ve městě? Bez součinnosti samotného města to nepůjde. Po vzoru zahraničních metropolí by proto také Praha měla svým občanům poskytnout bezpečné a zdravé dopravní alternativy. Z tohoto důvodu vznikl otevřený dopis pražskému primátorovi a radním, který vznáší několik apelů – a to zejména v oblasti podpory pěší a cyklo dopravy.

Prahou bezmotorovou… na kole či pěšky

Vedle požadavku na zveřejnění dat o změnách ve využívání různých způsobů dopravy žádáme, aby vedení města motivovalo obyvatele k využívání nemotorové dopravy a k aktivnímu pohybu alespoň na části jejich tras. Vyzýváme, aby došlo ke zlepšení podmínek pro chodce a k zajištění údržby cest pro cyklisty a pro pěší především v podzimních a zimních měsících. Dále prosíme, aby vedení Prahy apelovalo na řidiče, ať omezí své krátké a zbytné cesty autem a neuvažují o cestě automobilem jako o první volbě. V neposlední řadě navrhujeme, aby město motivovalo Pražany ke koupi ročního kuponu, a zároveň tím podpořilo hladké fungování MHD.

 

PODEPÍŠU VÝZVU

 

Dýcháme pro Prahu

A proč nám tyto požadavky dávají smysl? Praha je místo, kde žijeme, a proto by nám nemělo být lhostejné ani zdejší ovzduší. Chraňme plíce Prahy před emisemi omezováním motorové dopravy. Chráníme tím zároveň i vlastní plíce. Aktivní pohyb navíc přispívá k lepšímu fyzickému i duševnímu zdraví.

Za ohleduplné město

Chůzí, jízdou na kole či koloběžce uvolňujeme místo na silnicích a v městské dopravě. Netvoříme kolony a poskytujeme větší bezpečný prostor ohroženým skupinám ve vozech MHD.

Komu se nelení, tomu se zelení

Mnohá zahraniční města nelenila a již od jara začala zavádět změny, které vedou k udržitelnější dopravě. Strategické plány se navíc často nezaměřují jen na současná opatření, ale i na budoucnost, a dávají tak tušit cestu k zelenějším zítřkům. Máme tak příležitost ovlivnit jak aktuální, tak příští tvář Prahy a její dopravy.

Dává Vám to také smysl? Pak prosím podpořte svým podpisem náš otevřený dopis a plíce Prahy.

Moc děkujeme!

 

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře