Květnovou výzvu Do práce na kole zahájila cyklosnídaně s ministrem dopravy Kupkou

Začal 13. ročník Květnové výzvy Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. Oficiální zahájení se uskutečnilo 2. května ráno před ministerstvem dopravy. Na kole přijel i šéf resortu Martin Kupka, který se do výzvy zapojil spolu s desítkami zaměstnanců ministerstva. Pozvání pořádajícího spolku AutoMat přijal i BESIP s projektem Dám respekt.

„Počet lidí, kteří využívají kolo jako dopravní prostředek, v posledních letech vzrostl. Roste i počet účastníků naší výzvy, kterou řada firem využívá jako zdravý a zábavný teambuilding a taky příležitost zlepšit zázemí např. pro ukládání kol,” říká Dominika Lenthárová, koordinátorka Květnové výzvy ze spolku AutoMat. „Hlásí se ale i jednotlivci, kteří buď chtějí s aktivní dopravou začít, nebo jako zkušení cyklisté poukázat na význam kol i chůze pro městské prostředí,” dodává. V tuto chvíli se do výzvy registrovalo 25 200 účastníků, přihlašování je prodlouženo do 7. května.

Snídaně před budovou Ministerstva dopravy přilákala desítky cyklistek a cyklistů

Měsíc trvající výzvu Do práce na kole zahájil první pracovní květnový den spolu s AutoMatem také ministr dopravy Martin Kupka. Stalo se tak na společné snídani, kterou pro účastníky a účastnice výzvy (nejen z ministerstva dopravy) připravil už tradičně spolek AutoMat„Cyklistické prostředí rozvíjíme z pohledu dopravních strategií, plánování, přípravy i financování bezpečné infrastruktury, do které šlo z rozpočtu SFDI za posledních dvacet let kolem 5,5 miliardy korun. Naše role je i v kampaních, které mají za cíl zlepšit bezpečnost a zvýšit ohleduplnost na silnicích,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Ministr Kupka jezdí do práce na kole nejen v květnu

Ke vzájemnému oboustrannému respektu na silnicích vyzývá nejen během května projekt Dám respekt organizovaný BESIP. „Ve spolupráci s iniciativou cyklisty Romana Kreuzigera apelujeme na to, abychom se vcítili do kůže ostatních účastníků provozu a vnímali dopravní situaci jejich očima. Motorista by měl například v obci dostatečně snížit rychlost a pozorně sledovat pohyb cyklistů v křižovatkách. Cyklisté na druhé straně mají mít kolo vybaveno odrazkami nebo reflexními prvky a za zhoršené viditelnosti vždy svítit vzadu i vpředu. Právě na tyto praktické otázky, znalost pravidel a dopravního značení cílí naše letošní road show kampaně,“ řekl vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Cyklosnídaně probíhala na dopravním hřišti

Slušnost a ohleduplnost na silnicích i stezkách je základ. Klíčová je ale také bezpečná a kvalitní infrastruktura, v ideálním případě oddělující auta a kola. O její rozvoj se AutoMat snaží i s pomocí anonymizovaných dat o trasách, které zaznamenávají do systému účastníci a účastnice Do práce na kole. Na jejich základě pak AutoMat jedná s jednotlivými městy o možných zlepšeních.

„Smyslem Květnové výzvy není lámat rekordy, ale pomoci se zamyslet nad vlastními dopravní stereotypy a zkusit to alespoň měsíc jinak. Ze zpětné vazby od účastníků vyplývá, že i po skončení akce většina z nich u aktivní dopravy ve vyšší či nižší míře zůstává,” dodává Dominika Lenthárová.

Registrace do Květnové výzvy je do 7. května otevřená na https://dpnk.dopracenakole.cz/.

 

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře