Zasněžené cyklostezky? Spolek AutoMat je protahuje s pomocí cyklopluhu. Zajet můžeme i k vám

Příznivcům bezmotorové dopravy komplikuje život nedostatečná údržba cyklostezek a cyklopruhů. Na podzim jde o padající listí, v těchto dnech je to zase sníh. Nadšenci se spolku AutoMat, který udržitelnou dopravu v našich městech prosazuje již dvě desetiletí, přišli s originálním řešením. S pomocí finančních příspěvků od veřejnosti si nechali si vyrobit prototyp cyklopluhu (a cyklokartáče), se kterým vytížené pražské stezky sami protahují. A sbírají i tipy na místa, která by potřebovala zprůjezdnit.

Už na podzim loňského roku vyhlásil spolek AutoMat crowdfundingovou kampaň, ve které se příznivci celoroční cyklodopravy skládali na nový cyklopluh na odklízení sněhu a v další fázi pak spadaných listů, štěrku a dalších překážek z cyklostezek. Úklid cyklostezek a cyklopruhů totiž především v zimě výrazně vázne. Potřebná částka se díky 59 nadšencům a nadšenkyním z Klubu přátel AutoMatu podařila vybrat. V půlce ledna měl konstruktér Jirka Štrupl prototyp konečně hotový a již pár dní na to proběhla s prvním sněhem roku 2022 testovací jízda.

Cyklisté sobě

S “kartáčovým” nástavcem se cyklopluh dostal ke slovu opět na podzim, kdy se zapojil do úklidu cyklostezek komunity Cyklisté sobě. A nyní s ním spolek AutoMat opět odklízí sníh, na který v Praze jako již tradičně nebyl připraven vůbec nikdo. Samotný nápad ale pochází z Hradce Králové, kde s cyklopluhem odklízeli cyklisté sníh už v roce 2012. Největší boom nastal pak mezi lety 2014-2018, kdy vznikaly různé verze pluhu, se kterým nadšenci včetně Jiřího Štrupla udržovali Labskou cyklostezku. V roce 2021 pak slovo dalo slovo a svůj vlastní cyklopluh si pořídil i spolek AutoMat. Na jeho výrobu se složili dárci z řad našich podporovatelů a příznivců v rámci crowdfundingové kampaně.

Podzimní úklid dobrovolníků z Cyklisté sobě

Nasněžilo i u vás?

V pondělí 12. prosince, kdy většinu republiky přikryla sněhová pokrývka, se náš opět o něco vylepšený cyklopluh opět vypravil do akce. AutoMatí matador Vráťa Filler s ním v brzkých ranních hodinách protáhl 22 kilometrů pražských cyklostezek. “Nový model je o něco skladnější, složený se vejde do 50 cm přepravky. Zkusili jsme ho na novém sněhu, ten bere dobře, když je hodně ušlapáno od chodců, tak už to neseškrábne, s tím jsme ale ani nepočítali,” popisuje Vráťa. Právě kvůli fanouškům a fanynkám bezmotorové dopravy, kteří mohou být novou sněhovou nadílkou zaskočeni, brázdil několik hodin pražské komunikace.

Cyklopluh jsme poprvé vyzkoušeli v lednu 2022

Pokud i u vás údržba cykloinfrastruktury pokulhává, dejte nám vědět. Vaše tipy na místa, která by stálo za to protáhnout, aby se po nich mohlo dál vesele jezdit, posílejte na mail: vratislav.filler@auto-mat.cz.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře