Přidáváme se k Sensor.Community

26. 06. 2020, LAB , Ostatní

Sensor.Community je celosvětová síť senzorů, které měří množství polétavých mikročástic ve vzduchu (PM2,5 i PM10), teplotu, tlak nebo vlhkost. Snímaná data jsou otevřená a v reálném čase se v podobě mapy zobrazují na stránkách projektu. Jeden senzor jsme v AutoMatu pořídili a nainstalujeme ho v centru Prahy.

Sensor.Community začínala v roce 2016 se 300 senzory v jednom městě. V současnosti její dobrovolníci obsluhují už 12 325 senzorů v 76 zemích a brzy provedou už osm miliard měření. V ČR je zatím přibližně jen 20 kusů, v Praze čtyři (na cestě je další v Holešovičkách). Senzor AutoMatu umístíme pravděpodobně v blízkosti Staroměstského náměstí. Budeme tak mít vždy aktuální a přesné údaje o stavu ovzduší v centru a možnost porovnání s oficiálními senzory města.

Informace ohledně stavu ovzduší komunitních senzorů jsou ukládány a volně přístupné komukoliv po neomezenou dobu. U jednotlivých senzorů lze nastavit zasílání upozornění i zobrazení historie. Přesvědčte se sami na Sensor.Community.

Pro informace o stavu ovzduší je potřeba co nejhustší síť senzorů (v porovnání s Německem máme co dohánět). Členy sítě se může stát každý – dokonce si sami postavíte svůj senzor (cena senzoru se pohybuje okolo 1000,- Kč). Stavbu zvládne skoro každý a pro toho, kdo potřebuje pomoci, Senzor.Community pořádá počátkem září 2020 v Praze workshopy.

Vedení Senzor.Community hledá dobrovolníky a partnery po celé České republice a podle jejího zástupce Michaela Lažana se u nás chce dostat k číslu 200 senzorů v roce 2020. Uvidíme, každopádně již brzy se můžete těšit na naše data z Prahy.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře