Dopravní procházky s AutoMatem místo tělocviku

08. 12. 2021

Děti se sice na přelomu listopadu a prosince vrátily do školních lavic, ale jejich výuka doznala řady změn. Přišly třeba o hodiny tělocviku, a tím i o možnost pravidelného pohybu. Jak efektivně strávit čas určený právě na tělesnou výchovu? Jednou z možností bylo využít nabídku AutoMatu a absolvovat terénní program v okolí školy zaměřený na dopravu a urbanismus.  

Spolek AutoMat nabízí už řadu let školákům i pedagogům terénní programy pod hlavičkou Generace U. Rok 2020 byl ale poznamenaný pandemií covid-19 a také několika měsíci výpadku prezenční školní výuky. Proto se AutoMat rozhodl na podzim přesunout své projekty do online prostředí. Uspořádal několik online procházek pro žáky a žákyně různých ročníků. Po znovuotevření škol se ale lektoři spolku rádi vrátili k osvědčené terénní práci se školami, které projevily zájem – zejména z důvodu nadměrného dopravního zatížení v okolí.

Nefunguje to tak, že bychom přijeli na místo chvíli před začátkem a pak se prostě procházeli a povídali si. Vždy si místo předem důkladně obhlédneme a celý program nachystáme tak, abychom si za tu hodinu a půl vyzkoušeli různé věci a aby se děti dozvěděly něco nového,” popisuje Zuzana Poláková, urbanistka z týmu AutoMatu.

Procházky děláme pro různé ročníky ZŠ a tematicky je přizpůsobujeme věku a potřebám třídy. Témata procházek jsou široká – zabýváme se bezpečností, udržitelným městem i urbanismem,“ dodává Lucie Poubová, koordinátorka vzdělávání v AutoMatu.

Děti se naučí správně přecházet, dozví se o zajímavostech z okolí školy, o dopadech dopravy na veřejný prostor a třeba i o významu stromů ve městě. Zamyslí se také nad bezbariérovostí města a navíc se během hodinu a půl dlouhé procházky trochu protáhnout. Třeba když se zimě brání dvaceti dřepy.

Celkově se lektoři z AutoMatu na podzim 2020 potkali se 450 školačkami a školáky z 1.-8. třídy ZŠ. 

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře