Setkání Cyklisté sobě

10. 12. 2014, Uncategorized @cs

8. prosince proběhlo další setkání platformy Cyklisté sobě. Kdo přišel a co jsme řešili?

Pozvání do ZŠ Strossmayerovo náměstí přijalo 40 účastníků. Byli jimi lidé aktivní v místních skupinách Cyklisté sobě, zastupitelé městských částí a také zvlášť vytipovaní experti. Za zmínku stojí účast starosty Prahy 7 Jana Čižinského, radního pro dopravu Prahy 5 Petra Hnyka, radní pro dopravu Prahy 14 Ilony Pickové a několika zastupitelů z městských částí. Dorazila také pražská cyklokoordinátorka Sylva Švihelová, cyklokoordinátor Prahy 14 Mojmír Kopečný, viceprezident Evropské cyklistické federace Daniel Mourek, experti z IPR a zástupce Komise Rady HMP pro cyklistickou dopravu.

Setkání vyznělo slibně. Nová cyklokoordinátorka Sylva Švihelová Cyklistům sobě přislíbila pomoc a součinnost. Daniel Mourek promluvil o vývoji na magistrátě po volbách, možném obnovení cyklokomise a konceptu celorepublikové asociace sdružení podporujících udržitelnou dopravu. Dosavadní dění na městských částech a své zkušenosti s podporou cyklodopravy představili členové Cyklisté sobě Mojmír Kopečný (Praha 14), Miroslav Skřípek (Praha 5), Hana Matoušová (Praha 8), Michal Vokáč (Praha 10) a Petr Křemen (Praha 20).

Václav Kříž z Auto*Matu na sérii fotografií představil příběhy několika podnětů na zlepšení podmínek pro jízdu na kole. Díky přítomným expertům a insiderům jsme se pak dozvěděli více o pozadí některých z nich.

Úspěšné vyřešení konkrétního místa, ale není vždy jen zásluhou Cyklistů sobě. Častěji jde o synergický efekt, ve kterém však Cyklisté sobě u dané úpravy hrají významnou roli motivátora a garanta veřejného zájmu. Podnět na zlepšení se totiž občas objeví ve chvíli, kdy už městská část nezávisle pracuje na jeho řešení.

Diskutovali jsme o problematice nakládání s podněty, jak v systému Cyklisté sobě, tak jejich následné řešení s úřady, bez jejichž alespoň elementárního pochopení není možné docílit kýžených výsledků.

Vratislav Filler stručně uvedl novinky v aktivitách a webové platformě a představil možnosti, jak může sdružení Auto*Mat iniciativu Cyklisté sobě podporovat. Jde zejména o správu, provoz a vývoj webové platformy, odbornou asistenci a podporu, pomoc při psaní textů pro místní tisk, asistenci při realizaci akcí v terénu. Filler také přítomné seznámil s novou plánovanou aktivitou blogu Cyklisté sobě, kde by měly místní skupiny své vlastní stránky, a který by pokrýval souhrnnou aktivitu Cyklisté sobě. Tento návrh byl přijat s povděkem. Informoval také o plánu na jarní propagační akci Cyklisté sobě (tzv. “krmení cyklistů”).

Filler dále apeloval na součinnost místních skupin tak, aby bylo možné rozvíjet aktivitu platformy (dokumentace aktivit místních skupin, propagace, a školení) a dále ji za využití podpory EHP fondů rozšiřovat do ostatních městských částí i českých měst.

Nakonec jsme se rozdělili do skupin, v jedné se řešil web, v několika dalších, méně formálních, konkrétní problémy skupin i jednotlivců.

Po programu ve škole se zhruba polovina účastníků setkání přesunula do Bio Oko, kde jsme pokračovali v o něco méně formálním duchu.

Příští setkání Cyklisté sobě proběhne v Praze v únoru.

Více o projektu Cyklisté sobě na webu www.cyklistesobe.cz a v článku https://auto-mat.cz/2014/08/cykliste-sobe-v-roce-jedna

———————————————————————————————————————————————————————-

loga-fondnno-nros-partnestvi-eeagrants-velka-rgb

 

 

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře